Uten tittel, del én (hud og hår), film 2010

I filmen er det tre karakterer. En eldre kvinne, en middelaldrende kvinne og en ung kvinne. I en fragmentert samtale hører du karakterene både beskrive seg selv og hverandre. Filmen bygger på et dokumentarisk materiale, men som er bearbeidet og gjort om til fiksjon. Filmen er en studie i bevegelse og kropp, fakter og språk.

Jeg har vært på besøk for å filme. Jeg har med druer. Astri sier du får fin hud av å spise druer. Jeg setter meg på en stol. Jeg er ikke så nær Astri og vil oppføre meg pent. Hun ser ut av vinduet og ned på Kjerstis bil. Kjører du en så stor bil, Kjersti? Er det Bernt som har kjøpt den? Jeg merker kameraet nærmer seg ansiktet mitt og jeg kommer på at jeg glemte å gå på badet for å sjekke håret. Jeg setter meg til rette i stolen. Er jeg naturlig nå? Jeg er glad kameraet for det meste skal filme fra høyre side. Kameraet står stille rettet mot Kjerstis ansikt og jeg trykker på record-knappen. Ansiktet hennes får noen rykninger i øyenbrynene og pannen før hun ser mot kameraet og smiler. Kjersti sier hun ble shitvarm: Er jeg rød i ansiktet? Kameraet retter seg mot Astri. Hun gjør sånn som du gjorde da du var liten, hvisker hun; vifter med neseborene. Jeg titter på henne i smug. Hun likner på deg.

Neste gang jeg kommer har jeg med en laptop for å vise noe av opptaket. Kjersti lurer på om jeg kan filme på nytt. Hun kom tross alt rett fra jobb og var ikke nysminket før filmingen. Er ikke øynene litt grønne? Brungrønne. De var i alle fall grønne før. Du kler sånn farge på jakken du for du har brune øyne. Astri kan ikke skjønne hvordan det kan være seg selv hun ser. Kjersti sier det er sånn det er å bli gammel. Jeg liker best bildene av meg selv i profil. Jeg ser bort på Astri. Hun har litt for bustete øyenbryn. Kjersti spør meg om hun virkelig ser så gammel ut som på bildet. Men hvordan er gutta dine blitt, da? Vordende menn. Hun svarer at de er blitt helt ålreit. Nå har du så mange gutter i familien Kjersti, at nå kan du slappe av litt. Har du noen hyggelige svigersønner? Vi drikker kaffe. Gulledrysset mitt, sier hun. Hvorfor kalte jeg deg gulledryss? Fordi jeg har fregner. Jeg bemerker at det jo er rent og pent her. Hun lufter mye. Så gode som disse druene var, sier Astri. Har du vært forelsket noen gang?
Stine Wexelsen Goksøyr, Trailer Uten tittel, del én (hud og hår):

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar